Het ombuigen naar herstel van geretourneerd klein elektro bij Vanden Borre en producent Bosch

Het verhaal van B/S/H, Fnac/Vanden Borre over Kringwinkel ViTeS , Kringwinkel Hageland & Kringwinkel Ateljee - Getouwstraat
Terug naar het overzicht

Heel wat elektrotoestellen worden  teruggegeven  als ‘retour’ of hebben een klein defect, en komen terecht bij de retailers of producenten die het overgrote deel klein elektro niet herstellen. 

Vanden Borre en B/S/H wilden deze toestellen een tweede leven geven, maar kunnen dit niet binnen hun bedrijfseconomische context. Binnen het project Repair zkt Hub werd de match gemaakt met de ateliers voor elektroherstel bij Kringwinkels. 

Er werd  samengewerkt tussen verschillende Kringloopcentra (Kringwinkel Hageland, ViTeS, Ateljee)  en VandenBorre en Bosch. Deze zogenaamde ‘omruilstromen’ werden op regelmatige basis (als test)  aan de Kringwinkel geschonken, in de plaats van deze in recyclage af te danken.  De Kringwinkels gingen deze toestellen ophalen bij de centrale punten van de retailers of producent en kwestie. 

Deze test was meteen een succes:  

  • Tot 47% van deze producten bleek herstelbaar in het kringloopcentrum.
  • Het centraliseren (voor herstel) van één merk (Bosh) bleek een win, deze bevatten namelijk vaak dezelfde toestellen. Dit vormt voor de doelgroepmedewerkers een ideale basis om bij elk toestel bij te leren. Verder kon men ook onderdelen gebruiken om van  toestellen één te maken. 
  • De goederen raakten vlot verkocht. De toestellen zaten vaak nog in de doos, en waren vrij nieuw, wat de waardeperceptie verhoogde. 

Kortom, een groot hergebruikpercentage en een quick win. Deze test werd daarmee ook bestendigd: sindsdien schenkt Bosch hun retourgoederen klein elektro aan kringwinkel Ateljee, en VandenBorre aan kringwinkel ViTeS. 

 

Deze stromen zijn fantastisch voor onze medewerkers; ze kunnen écht trots zijn op hun werk met deze mooie toestellen!
Hans Lootens ( Kringwinkel Ateljee, verantwoordelijke logistieke diensten)
quote marks