Herbruikbare bekers met carnaval niet alleen bevorderend voor klimaat, maar ook voor sociale economie

Het verhaal van Stad Halle over AMAB Halle
Terug naar het overzicht

Organisatie
De stad Halle en organisator Halattraction sloegen de handen in elkaar om het volledige project rond de herbruikbare bekers uit te werken. Wat uit de bus kwam, is een waarborg-systeem en een uitgekiende logistieke operatie.

Tijdens het carnavalsweekend worden alle dranken geschonken in eenzelfde type herbruikbare beker. Deze is beschikbaar in 2 formaten: het standaardformaat van 25 cl en een kleiner formaat van 15 cl voor wijn en cava. Daarnaast kan je ook een karaf verkrijgen waar 5 pintjes in kunnen. Voor de beker wordt bij de aankoop € 1 waarborg gevraagd, voor een karaf is dit € 5. Deze waarborg krijgt de bezoeker dan terug bij inlevering van de beker of karaf. Dit kan bij elk van de meer dan 30 Halse horecazaken die deelnemen aan dit initiatief.

De 300.000 herbruikbare bekers worden de dag voor Carnaval gestockeerd op een centrale plaats in het centrum van de stad. Van daaruit worden de horecazaken bevoorraad met de propere bekers. Met een milieu-ploeg worden de gebruikte bekers nadien bij de horecazaken opgehaald en opnieuw samengebracht in de centrale locatie. Daar vertrekken de bekers met een gegroepeerd transport naar een professionele afwasstraat waar ze gewassen en gedroogd worden. Later worden de bekers dan opnieuw verpakt om te gebruiken bij andere evenementen.

Kleinere afvalberg
Dankzij dit initiatief worden enorme hoeveelheden wegwerpbekers uitgespaard. Daarnaast zal ook de afwas van de herbruikbare bekers zo ecologisch mogelijk verlopen, met een minimaal water- en energieverbruik.

Deze maatregelen hebben een zeer goede impact op de ecologische voetafdruk van Carnaval Halle. Naar schatting betekent de invoering van herbruikbare bekers een vermindering van meer dan 50% van de totale afvalberg van het feestweekend.

De invoer van de herbruikbare beker is een project met een langetermijnvisie: de bekers zullen na Carnaval op alle grote evenementen van de stad terugkeren.

Optimale inzet van sociale economie
Naast de verkleinde afvalberg bevordert dit project ook de sociale economie van onze stad. Het gebruik van de herbruikbare bekers betekent namelijk ook een werkgelegenheid voor gehandicapten en kansarmen.

Het reinigen, drogen en tellen van het grootste deel van de bekers wordt toegewezen aan AMAB vzw, een sociaal maatwerkbedrijf dat de maatschappelijke en professionele integratie van gehandicapten of kansarmen tot doel heeft. Door het verbod op het gebruik van wegwerpbekers besloot AMAB te investeren in duurzaamheid en dus installeerde het sociaaleconomisch bedrijf de eerste volledig geautomatiseerde en meest energie-efficiënte afwasoplossing voor herbruikbare drinkbekers in hun locatie in Asse.

Het initiatief rond de herbruikbare bekers is dus niet enkel een pluspunt voor het milieu, maar zet ook maximaal in op sociale economie.

Als lokaal bestuur nemen we de regierol sociale economie op en werken we samen aan een meer sociale en circulaire economie!
Valérie Detobel - regisseur sociale economie en werk Zuidwest Rand
quote marks