Designkommen met een sociaal randje

Het verhaal van Ann Van Hoey ceramics over Den Ateljee
Terug naar het overzicht

Ann Van Hoey - mevrouw Mark Uytterhoeven - is een internationaal gelauwerde keramiste en designer. Ze vond de ideale partner in Den Ateljee uit Wezemaal, een dagcentrum voor volwassenen met een beperking. Samen creëren ze keramieken kommetjes, onder de merknaam A+A. Met de A van Ann en de A van Den Ateljee. Potten breken? Dat doen ze ook: de kommetjes pronken ondertussen op beurzen en in designwinkels van Londen tot Parijs.

Doeners die elkaar vinden

“Ik koesterde een grote bewondering voor kunstenaars die met hun ontwerp net dat stapje verder gaan, die maatschappelijk iets in beweging willen zetten. Ik wilde niet gewoon de zoveelste kom ontwerpen, ik was op zoek naar iets extra’s. En zo kwam ik terecht bij Den Ateljee.”, zegt Ann.

Ook bij de keramiekafdeling van Den Ateljee waren ze enthousiast over de samenwerking. Want soms moeten ze zoeken om genoeg creatief werk voor hun mensen te vinden. De mensen die er werken hebben vaak een handicap of andere problematiek, waardoor ze moeilijk een job vinden op de gewone arbeidsmarkt.

“In mijn ontwerp moest ik hiermee rekening houden.”, knikt Ann. “Er waren beperkingen qua moeilijkheidsgraad, techniek en afwerking. Maar na wat denk- en testwerk, slaagde Den Ateljee er perfect in het door Materialise 3D geprinte plastieken kommetje in klei om te zetten."

Van kommetje tot gouden schoteltje

Overtuigd door de kwaliteit van het product en gesterkt door goed voorbereide argumenten, belt Ann haar vertrouwde partner Serax, fabrikant van woonaccessoires. Of ze de A+A kommetjes willen verdelen? Tot haar verbazing krijgt ze direct een “Ja, natuurlijk.” Ann zegt daarover: “Ik zie een grote bereidheid in het bedrijfsleven om dit soort van sociale projecten te ondersteunen. Zeker als ze op een gouden schoteltje worden aangereikt.”

A + A = a match made in heaven

De samenwerking met Ann Van Hoey en Serax gaf een boost aan de economische werking en professionaliteit van Den Ateljee. Maar de mens, het sociale, blijft altijd centraal staan. Een realistische inschatting van de beschikbare capaciteit als de bestelling binnenkomt, zorgt dat de werkdruk voor de werknemers niet te hoog wordt. Ann Van Hoey + Den Ateljee = a match made in heaven!

Vind je partner in Den Ateljee of ga kijken bij Ann Van Hoey ceramics.

A van Den Ateljee + A van Ann=a match made in heaven
Ann Van Hoey
quote marks