Graphius en Mirto, één plus één is drie!

Het verhaal van Graphius over Mirto
Terug naar het overzicht

Graphius Group en maatwerkbedrijf Mirto sloegen vorig jaar de handen in elkaar. Daarbij verhuisden de print- en drukactiviteiten van Mirto naar Graphius Gent, terwijl maatwerkbedrijf Mirto VZW haar activiteiten in Drongen en Eeklo bleef verderzetten.
De voordelen van deze samenwerking waren toen al duidelijk, maar ondertussen zijn ze een dagelijkse realiteit. 

Inge Schroijen: “Mirto bestaat momenteel iets langer dan vijftig jaar en ontstond uit de fusie tussen maatwerkbedrijven Nevelland in Drongen en Revam in Eeklo. Vooral Nevelland had van in het prille begin een sterke specialisatie in het voorzien en verwerken van drukwerk. Mirto Print was vanuit deze specialisatie dan ook een logisch gevolg. Enkele jaren geleden stelden we vast dat er grote investeringen zouden nodig zijn om dit luik van Mirto rendabel te houden, maar na verder onderzoek bleek al snel dat deze investeringen niet te verantwoorden waren, toch niet met het oog op onze doelstellingen als maatwerkbedrijf.”

Wat houden die doelstellingen precies in?

Inge Schroijen: “Als maatwerkbedrijf willen wij zo veel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op een duurzame manier tewerkstellen. Dit kan gaan om mensen met een mentale beperking, mensen met fysieke of psychosociale problematiek, mensen die omwille van een dipje de kans niet kregen om een carrière uit te bouwen, … Het gaat om een heel diverse groep die we op drie verschillende domeinen tewerkstellen. We hebben een ‘Green Team’ dat zowel bedrijven en openbare besturen als particulieren helpt met hun groenonderhoud. Daarnaast hebben we de dienst ‘Pick & Post’, dat brieven en pakketten verzendklaar maakt en als laatste is er ons ‘Pak Lab’. Deze medewerkers voorzien manuele arbeid, zoals verpakkingswerken, uitwerk en grafische afwerking.

Verdere investeringen in onze drukkerij zouden minimale extra tewerkstelling teweegbrengen. We kwamen dus tot de conclusie dat deze budgetten beter anders konden besteed worden. Deze alternatieven zouden er namelijk voor zorgen dat we meer handen aan het werk konden houden. De keuze voor een overname van Mirto Print door Graphius Group was dus logisch. Zeker wanneer we ontdekten dat ook het sociale karakter van onze organisaties goed overeen komen. Graphius verdedigt namelijk al jaren dezelfde sociale doelstellingen en werkt reeds met heel wat andere maatwerkbedrijven samen.”

Denis Geers: “Voor Graphius was deze overname inderdaad ook een logische stap. De expertise van de Mirto Print medewerkers kunnen we bij Graphius Gent zeker gebruiken en de overname stelde ons in staat om een duurzaam partnerschap met Mirto VZW op te bouwen.”

“De overname stelde ons in staat om een duurzaam partnerschap met Mirto VZW op te bouwen. Het sociale werk dat Mirto verricht is volledig in lijn met de waarden en normen van Graphius Group. We zijn dan ook trots ze als partner te hebben.”
Denis Geers, CEO Graphius Group
quote marks