De perfecte match

Het verhaal van Cercle Brugge over OptimaT
Terug naar het overzicht

Een voetbalstadion dat wordt schoongemaakt door een maatwerkbedrijf? Het klinkt wat onverwacht, maar bij Cercle Brugge is het business as usual. De vereniging doet na elke thuiswedstrijd een beroep op de poetsploeg van maatwerkbedrijf OptimaT uit Lichtervelde. En dat blijkt al 15 jaar een succesverhaal.

 

Bij OptimaT in Lichtervelde werken zo’n 550 medewerkers. Zij voeren inhouse een 15-tal verschillende activiteiten uit – zoals assemblage, elektromontage, hout- en metaalbewerking, poederlakken, het sorteren van linnengoed – en staan op verplaatsing in voor schilderwerken, groenonderhoud en schoonmaak. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen er de nodige omkadering om vaardigheden en attitudes aan te leren, om op termijn aan de slag te kunnen in het reguliere arbeidscircuit. OptimaT is volop aan het groeien; daarom is het een gloednieuw, semi-geautomatiseerd magazijn aan het bijbouwen. 

“Dat is nodig, want we groeien mee met onze klanten”, legt Marianne Deseure uit, die directeur HR en Financieel is. Evolueren betekent ook: inspelen op nieuwe vragen uit de markt. Daar is de samenwerking met Cercle Brugge het perfecte voorbeeld van. Marianne, zelf trouwens ook fervente groen-zwart-aanhanger, vertelde een 15-tal jaar geleden over OptimaT aan één van de Cercle-bestuurders. “De schoonmaak van het stadion gebeurde toen nog door vrijwilligers, maar dat liep niet optimaal. Zo ontstond het idee om een poetsdienst bij OptimaT op te starten. En kijk: binnenkort vieren we onze 15-jarige samenwerking. Onze poetsdienst telt intussen 10 ploegen van telkens 5 mensen.”

Jo Roux is Verantwoordelijke Infrastructuur bij Cercle Brugge. Hij zorgt er samen met zijn team voor dat het Jan Breydelstadion en de trainingsfaciliteiten er netjes bij liggen. “Op de eerste werkdag na elke wedstrijd staat er een poetsploeg klaar van OptimaT om alles netjes te maken: de tribunes, de spelertunnel, de galerijen, de scheidsrechterlokalen,… Dat is belangrijk, want wij delen het stadion en moeten dat na elke wedstrijd uiteraard in perfecte staat afleveren”, legt Jo uit. 


Duurzaam ondernemen

De samenwerking met OptimaT maakt voor Cercle Brugge deel uit van z’n beleid rond maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Voor een vereniging als de onze – die door de supporters ‘de warmste familie van België’ genoemd wordt – is dit een perfecte match”, klinkt het. Duurzaam ondernemen is één aspect, maar er is nog een belangrijke reden waarom reguliere bedrijven een maatwerkbedrijf inschakelen, vult Marianne aan: “Wij ontzorgen onze klanten en zij kunnen op die manier hun eigen mensen laten focussen op hun corebusiness. Zonder aan kwaliteit te moeten inboeten natuurlijk; dat bewijzen onze ISO 9001-, ISO 14001- en ISO 13485-certificeringen. En onze maatwerkers halen veel voldoening uit hun job.”

Dat beaamt Jo volmondig: “We merken dat de medewerkers van OptimaT fier zijn dat ze hun steentje kunnen bijdragen aan een proper stadion. Ook al zegt er af en toe zegt er wel eens iemand ‘ik ben eigenlijk blauw-zwart’.” (lacht)


Echte doorstroom

Daar houdt het verhaal niet op, want 2 voormalige OptimaT-doelgroepmedewerkers zijn in dienst gegaan bij de vaste, inhouse poetsploeg van de vereniging, die de dagelijkse schoonmaak verzorgt. Marianne vertelt: “Met hen hebben we nog altijd een nauwe band. Ons doel is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te coachen en te laten groeien, door hen binnen OptimaT industrieel werk uit het reguliere bedrijfsleven aan te bieden, en waar mogelijk ook medewerkers te laten doorstromen naar het reguliere bedrijfsleven. We staan hen bij tijdens hun zoektocht naar een geschikte job, helpen hen bij sollicitaties en volgen hen ook na hun aanwerving verder op.”

“Voor een vereniging als de onze – die door de supporters ‘de warmste familie van België’ genoemd wordt – is dit een perfecte match.”
Jo Roux, verantwoordelijke infrastructuur bij Cercle Brugge
quote marks