De Monumentenploegen van IGO -W en 3Wplus - Werk

Het verhaal van Provincie Vlaams-Brabant & alle openbare besturen in de provincie (vnl. gemeentebesturen en kerkraden) over IGO & 3Wplus Werk
Terug naar het overzicht

Het provinciale OnroerendErfgoedbeleid zet met Monumentenwacht volledig in op preventie. Het accent ligt hierbij op het preventief onderhoud en het herstellen van mogelijke schade aan waardevol, niet-beschermd onroerend erfgoed.  Zo kunnen ingrijpende werken zo lang mogelijk vermeden worden. In vele gevallen gaat het om werken van beperkte omvang die arbeidsintensief zijn. Vaak kan hiervoor dan ook moeilijk een reguliere aannemer gevonden worden.  

Sociale tewerkstelling binnen een onderhoudsmechanisme op basis van inspectierapporten van Monumentenwacht en op basis van provinciale onderhoudspremies blijkt dan ook hét antwoord op de vraag naar een betaalbaar, niet-gespecialiseerd onderhoudsaanbod te zijn.

De monumentenploegen van 3Wplus en IGO zijn aangesteld door de provincie, nadat ze een gunningsprocedure met sociale clausule doorlopen hebben. Beheerders van waardevolle openbare gebouwen krijgen hierdoor vlot toegang tot de diensten van deze monumentenploegen. Dat gebeurt binnen het meerjarig raamcontract dat met hen afgesloten is.

Het langlopend engagement met de monumentenploegen en de technische begeleiding van de provincie leiden tot goede resultaten waar alle partijen tevreden over zijn.  Minstens zo belangrijk is de vaststelling dat door deze jarenlange samenwerking de ploegen groeien in hun job en zo het vertrouwen van de provincie en ‘de klanten’ weten te winnen.

Monumentenploegen: al sinds 1998 dé ideale partner in het provinciaal erfgoedbeleid en hét bewijs dat sociale tewerkstelling binnen onroerend erfgoedzorg een toegevoegde waarde is voor alle partijen!
Els Deconinck en Chris Forget - dienst erfgoed provincie Vlaams-Brabant
quote marks