Anders dan anders

Het verhaal van Café De Living over tAlternatief
Terug naar het overzicht

Dankzij het unieke 19de eeuwse interieur, de art-decoveranda en de charmante parktuin is Café De Living in Lauwe het ideale kader om vrienden, buren, familie,… te ontmoeten. Kinderen kunnen hun hartje ophalen in de modderkeuken, op het modderspeelplein en in de oude boot. Om die bijzondere ravotplek te realiseren, gingen uitbaters Els Balcaen en Rudi Vansteenkiste te rade bij vzw tAlternatief uit Zwevegem.

 

De Living was van bij de opening drie jaar geleden al ‘anders dan anders’. Om nog meer een toeristische hotspot te worden, wilden Els en Rudi van een bezoek aan de tuin een unieke beleving maken. Els maakte een eerste ontwerp en moodboard, daarna stapten ze naar enkele organisaties voor een offerte. “Want we konden niet alles zelf uitvoeren. En voor één vakman waren de werken eigenlijk te uiteenlopend”, vertellen ze. “We vinden het belangrijk om onze eigen stempel te drukken en wilden het geheel ook ecologisch aanpakken. Op dat vlak zaten we op dezelfde lijn met tAlternatief.” 

 

Werkervaringsfabriek tAlternatief maakt deel uit van sociale netwerkorganisatie Groep Ubuntu. Coördinatrice Nele Pauwelyn legt uit: “Mensen die bij ons werken krijgen de kans om even de pauzeknop in te drukken, voor maximaal 5 jaar. In die tijd kunnen ze al doende specifieke competenties aanleren. Daarnaast worden ze getraind op arbeidsattitudes en kunnen ze werken aan hun persoonlijke situatie. Bedoeling is dat ze daarna doorstromen naar het reguliere circuit.”

 

Je kan bij vzw tAlternatief als particulier, lokale overheid, onderneming of organisatie terecht voor allerlei diensten met maatschappelijke meerwaarde: klussen zoals kleine herstellingen of schilderen, tuinaanleg en -onderhoud, het netjes houden van straten, een was- en strijkdienst en de bouw van houten en metalen constructies. 

 

Oplossingsgericht

Er bleek een goede match te zijn tussen De Living en tAlternatief. Kenan De Knock, die er verantwoordelijk is voor de planning, vertelt: “De werken startten eind 2021 en werden in het voorjaar van 2022 afgerond. Onze ploeg bereidde de site voor, snoeide de hagen, bouwde een omheining, creëerde een houten huisje, legde de modderspeeltuin aan, haalde een oude boot op en plaatste die hier, installeerde een waterpomp en plantte een grote boom. Voor onze mensen was dit een heel tof project.”

 

De communicatie voor en tijdens de werken liep zeer vlot, dankzij de Whatsapp-groep waarin gemakkelijk ideeën uitgewisseld konden worden. “De mensen van tAlternatief dachten oplossingsgericht met ons mee en we konden tijdens de werken flexibel bijsturen als we dat wilden”, vertellen Els en Rudi. 

 

Met dit soort out-of-the-box totaaloplossingen wil tAlternatief ook in de toekomst het verschil blijven maken. “Samenwerken met sociale economie is een meerwaarde als je maatschappelijk verantwoord wil ondernemen”, voegt Nele nog toe. “En het is niet omdat iets sociale economie is, dat het resultaat niet kwaliteitsvol is. Integendeel: wij hebben heel wat experts die graag meedenken.”

“We vinden het belangrijk om onze eigen stempel te drukken en wilden het geheel ook ecologisch aanpakken. Op dat vlak zaten we op dezelfde lijn met tAlternatief.”
Els Balcaen en Rudi Vansteenkiste, Café De Living
quote marks