TWI als partner van Recupel in een innovatieproject

Het verhaal van Recupel over TWI
Terug naar het overzicht

Recupel, de vzw die in België verantwoordelijk is voor de inzameling en verwerking van afgedankte elektro en lampen, doet voor verschillende activiteiten een beroep op de sector van maatwerkbedrijven. 

Sinds eind 2019 werken we zo samen met maatwerkbedrijf TWI in Brussel. Zij vormen een belangrijke schakel in het succesvol uitrollen van een innovatief ‘Artificial Intelligence Project’ binnen Recupel. 

Digitale verwerking via AI

Op jaarbasis zamelen we 44 miljoen elektronische toestellen in. Een deel van die ingezamelde toestellen wordt afgeleid naar twee maatwerkbedrijven in België. Aan de hand van een installatie, voorzien van een weegtafel en camera’s, nemen ze foto’s. Sinds 2018 werken we immers samen met imec aan een automatische herkenning van de ingezamelde toestellen. Hoe? We gebruiken de duizenden foto’s om een algoritme te trainen dat zelf de toestellen toewijst aan de juiste categorie (vb. ICT vs. koelvriesapparaten). En daar is een belangrijke rol voor TWI weggelegd: zij zorgen voor de digitale verwerking van het fotomateriaal. Twee medewerkers labelen alle foto’s met de juiste categorie (vb. stofzuiger, blender, microgolfoven, etc.). Op die manier ondersteunt TWI de verdere ontwikkeling van het artificial intelligence algoritme. Hun werk betekent dus een echte meerwaarde voor ons. Data over onze afvalstroom levert ons een schat aan informatie op om bepaalde trends te detecteren en daar in de toekomst iets aan te doen (vb. toestellen met veel schadelijke stoffen uit de stroom halen om die apart te ontmantelen). 

Voor meer informatie over dit project: https://jaarverslag.recupel.be/acties-impact/#automa

Een flexibele partner met zin voor initiatief 

Samenwerken met een maatwerkbedrijf sluit perfect aan bij het duurzame DNA van Recupel. Een zinvolle tewerkstelling creëren voor mensen die geen job vinden in het reguliere circuit vormt een duurzame oplossing op de lange termijn. Bovendien zetten we op deze manier niet enkel in op sociale tewerkstelling, maar dragen we ook actief bij aan het stimuleren van lokale tewerkstelling.  

Wat we enorm waarderen aan de samenwerking met TWI is dat ze goed luisteren, veel zin voor initiatief tonen en steeds goed bereikbaar zijn. We weten wat we aan hen hebben en we kunnen steeds op TWI rekenen. Dat werkt heel ontzorgend voor ons. Alles verloopt vlot en TWI levert kwaliteitsvol werk. 

Hun zin voor initiatief, proactieve houding en kwaliteitsvol werk is exact waar we naar op zoek waren. Voor ons is TWI dan ook een echte partner die onze noden perfect beantwoordt.  

Een samenwerking met de sector van de maatwerkbedrijven betekent een lokale, duurzame oplossing vinden die bovendien toelaat social corporate responsibility in de praktijk te brengen.
Eric Dewaet, CEO Recupel
quote marks