Partners met een gemeenschappelijk doel

Het verhaal van SISA over De Oesterbank
Terug naar het overzicht

SISA uit Zedelgem maakt hydraulische aansluitingen, zoals slangen en koppelingen. CEO Emmanuel van Merris stelt het bedrijf voor: “SISA werd opgericht in de jaren 50 en werd in 1991 door onze familie overgenomen. We werken voor internationale bedrijven als CNH en Daikin, maar ook voor lokale constructeurs van landbouwmachines en kleinere afnemers in de vervangmarkt. In totaal werken hier een 40-tal mensen, en 26 in onze zusterbedrijf in Polen.”

Onze andere gesprekspartner is Wouter Desplenter, algemeen directeur van Oesterbank, met hoofdzetel in Oostende en 2 productieplants in Nieuwpoort en Blankenberge. Het maatwerkbedrijf stelt een 500-tal mensen te werk, onder wie 430 met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het leunt op 3 grote pijlers, klinkt het. “De eerste is die van supply chain met toegevoegde waarde: van assemblage tot aluminiumverwerking en houtbewerking, voor bedrijven als Daikin, Thule, Renson en Vesuvius. We maken het verschil met onze focus op ‘just in time’ en voor sommige bedrijven ‘just in sequence’. De tweede pijler is onze enclavewerking. En de derde is de bakkenwas: bij heel wat bedrijven in de vis- en vleesindustrie, en ook in de non food, halen we bakken op die we op een ecologische manier wassen en daarna terug bij hen leveren.” 

Wouter benadrukt dat Oesterbank sterk partnershipgedreven is. “Wij hebben geen commerciële dienst. De meeste van onze relaties zijn ontstaan via ons netwerk van bestaande klanten, en doordat we met onze klanten meegroeien.” Dat geldt zeker ook voor de samenwerking met SISA, die maar liefst 20 jaar teruggaat. SISA klopte aan bij Oesterbank om een enclave op te starten. “Enerzijds omdat we niet voldoende arbeidskrachten vonden”, vertelt Emmanuel. “En anderzijds omdat we merkten dat een deel van het werk te eenvoudig was voor de technische profielen die bij ons aan de slag waren. Onze mensen bleven wat op hun honger zitten, terwijl dergelijke manuele, repetitieve taken voor veel medewerkers van Oesterbank wél voldoening geven.” De samenwerking werd heel snel opgestart: “Na een telefoontje op vrijdag SISA, is de maandag daarop al een enclave gestart van Oesterbank. Hemel en aarde zijn toen verzet om bijna overnight te kunnen opstarten”, blikt Wouter terug.

Inspanningen

Voor SISA was dat een grote stap vooruit, maar tegelijk een die wel wat inspanningen vroeg. “Voordien konden we terugvallen op de technische bagage van onze mensen. Toen de enclave van Oesterbank startte, waren er bijkomende structuren nodig. We maakten bijvoorbeeld een visueel hulpmiddel, dat duidelijk maakt in welke hoek een koppeling op een slang moet worden gedraaid. Dat heeft wat trial and error gevraagd, maar dat heeft ons ook geholpen als organisatie.”

Een 30-tal mensen van Oesterbank worden ingezet in de slangassemblagelijn van SISA. Zij voeren daar 4 stappen uit: de slang versnijden, de assemblage voorbereiden, de assemblage persen en ze daarna reinigen. Dat de lijn voor 80% bemand door medewerkers van Oesterbank is historisch zo gegroeid, vertelt Emmanuel. “Het is in de loop der jaren een wisselwerking geweest, waarbij we bij nieuwe activiteiten bekeken of de mensen van Oesterbank ons daarbij konden ondersteunen.” “We zijn partners met een gemeenschappelijk doel. Als er problemen zijn, proberen we samen oplossingen te zoeken”, legt Wouter uit. 

En dat zijn hier geen holle woorden. “Er zijn spanningen geweest”, duidt Emmanuel, “omdat de enclave niet groot genoeg was om de groei van ons bedrijf te kunnen volgen. Daarom hebben we enkele keren aan de bel getrokken. Uiteindelijk heeft Oesterbank een structurele oplossing gevonden en nu hebben we garanties voor de capaciteit.” Wouter vult aan: “Wij wilden SISA wel helpen maar konden niet, omdat we op dat moment te weinig toeleiding kregen van nieuwe medewerkers. Daarom hebben we een akkoord gesloten met collega-maatwerkbedrijven. Samen hebben we een oplossing kunnen bieden voor een klant én onze missie en visie kunnen waarmaken.”

Daar is Emmanuel blij om, want de samenwerking past goed bij hem en bij de bedrijfscultuur van SISA. “Tegelijk start alles met het bedrijfseconomische aspect. Want dankzij de ondersteuning van de overheid is het goedkoper om maatwerkers in te zetten dan zelf mensen aan te werven. In die zin zijn maatwerkbedrijven een absolute meerwaarde voor de verankering van de economie in West-Vlaanderen.” 

Maatwerkbedrijven zijn een meerwaarde voor de verankering van de economie in West-Vlaanderen.
Emmanuel van Merris, CEO van SISA
quote marks