Noten en bloemen zorgen voor warme verbindingen

Het verhaal van over Hestia - Arbeidscentrum & 37 graden
Terug naar het overzicht

“Wij noemen onszelf misschien (net) niet de grootste maar wel de warmste en strafste coöperatie van het land”, zegt Hilde Talloen, communicatieverantwoordelijke bij Cera. “Met meer dan 400.000 vennoten heeft Cera een aanzienlijke impact. De coöperatie heeft niet alleen een financiële opdracht, namelijk het beheren van een aandelenpakket in KBC, maar richt zich ook op voordelen voor haar vennoten en op maatschappelijke dienstverlening en het versterken van coöperatieve netwerken.”

"Onze drie maatschappelijke ambities zijn: een solidaire samenleving zonder drempels, warme en zorgzame buurten voor iedereen, en sterke en breed gedragen coöperaties," legt Talloen uit. Deze doelen worden gerealiseerd door een breed scala aan projecten, variërend van regionale initiatieven tot nationale campagnes.

37 graden: makelaar tussen Cera en arbeidszorg

“Eén van de meest opmerkelijke samenwerkingen, die echt mooi aansluit bij ons DNA, is deze met 37 graden en arbeidszorgateliers zoals Hestia. 37 graden, zelf een coöperatieve vennootschap, fungeert als een schakel tussen Cera en verschillende ateliers. Deze samenwerking begon met het project "Notenkrakken", waar vennoten werden aangemoedigd om noten te verzamelen, die worden gekraakt door arbeidszorgateliers om er daarna olie uit te persen. Het initiatief bleek een enorm succes en groeide uit tot een nationaal programma, waar ondertussen meer dan 100 ateliers bij betrokken zijn.

Ingebakken reflex

Sindsdien is het intern een reflex geworden om bij de activiteiten die we doen, na te denken of het mogelijkheden biedt voor arbeidszorg of sociale economie. Zo wilden we op onze Algemene Vergadering, waarop 2.530 mensen aanwezig waren, bloemendecoraties laten maken bij arbeidszorginitiatieven. Via 37 graden kwamen we opnieuw bij onder andere Hestia terecht. "Meer dan 10.000 bloemen lieten we maken. Ze lagen op alle tafels en borden van onze vennoten. We hebben na afloop geen enkele bloem meer in de zaal gevonden. Mensen waren blij om ze mee naar huis te nemen en dat deed ons veel plezier," aldus Talloen.

In een notendop

De vennoten op de Algemene vergadering kregen ook dit mooie filmpje te zien. Het toont helemaal wie Cera is en waar we voor staan. Het illustreert perfect de coöperatieve boodschap die we de wereld willen insturen ’Doe samen, waar je alleen te klein voor bent.’”

Het project met de noten en nu ook de bloemen vormt voor ons het ultieme bewijs dat je veel beter samen kunt doen waar je alleen te klein voor bent.
Hilde Talloen, communicatie verantwoordelijke Cera
quote marks