Materialen met positieve impact op mens en milieu

Het verhaal van Circular Matters over KiemKracht Natuurploegen Pajottenland en Zennevallei
Terug naar het overzicht

Met Circular Matters gebruiken we de kracht van planten om materialen te creëren die plastics en harsen, op basis van fossiele grondstoffen, kunnen vervangen. Op die manier willen we bijdragen aan een duurzamere en circulaire toekomst.

Alternatief voor plastics en harsen

Concreet maken we prachtige, rigide materialen uit nevenstromen. De materialen zijn beschikbaar in plaatvorm maar ze zijn ook, zoals typische plastics, 3D-vormbaar. De toepassingsmogelijkheden zijn dus onbeperkt. Onze panelen worden op dit moment het meest gebruikt in retail interieurafwerking, zoals bijvoorbeeld in de winkels van Bio Planet, en als circulaire wandpanelen.

Gemaakt met vezels van Pro Natura

De opbouw van onze materialen kan vergeleken worden met een vezelversterkte kunststof maar er komen geen synthetische componenten aan te pas. We mengen namelijk een natuurlijke matrix, die uit bijvoorbeeld de restromen van de brouwindustrie kan komen, met een natuurlijke vezel. Voor deze vezel rekenen we onder andere op onze sociale-economiepartner Pro Natura. Zij zijn in staat om uit hun activiteiten rond landschapsbeheer waardevolle vezels te redden van laagwaardige toepassingen zoals compostering of verbranding. Deze vezels – denk aan gras, Japanse Duizendknoop, riet… – geven extra stevigheid aan onze materialen en zorgen voor de natuurlijke look.

Samen groeien

Pro Natura is voor ons een ideale partner in dit verhaal omdat we weten dat hun vezels op een verantwoordelijke manier, met alle zorg voor mens en natuur, geproduceerd worden uit lokale reststromen. Door de eerlijke, flexibele en open samenwerking die we hebben, zijn we ook in staat om samen te groeien. Hopelijk even sterk en snel als de Japanse duizendknoop.

Pro Natura is voor ons een ideale partner in dit verhaal omdat we weten dat hun vezels op een verantwoordelijke manier, met alle zorg voor mens en natuur, geproduceerd worden uit lokale reststromen.
Pieter Dondeyne, Founder en CEO van Circular Matters
quote marks