Luxeverpakkingen De Coster en De Ploeg versterken elkaar

Het verhaal van Luxeverpakkingen De Coster over Maatwerkbedrijf De Ploeg
Terug naar het overzicht

Soms begint een goede samenwerking gewoon met een kennismaking op het juiste moment. Dat bewijzen Luxeverpakkingen De Coster uit Halen en maatwerkbedrijf De Ploeg uit Sint-Truiden. Sinds 2018 werkt een enclave van De Ploeg enkele dagen per week op de site van De Coster, waar medewerkers manueel luxueuze chocoladeverpakkingen voor artisanale chocolatiers vouwen en lijmen.

“Ik heb Joris leren kennen via Voka”, vertelt directeur Steven Vandebroek van De Ploeg. “Tijdens de sessies leerden we elkaars werking kennen. Joris wist dat wij op zoek waren naar activiteiten om weggevallen opdrachten op te vangen, en hij was op zijn beurt vragende partij om bijkomende handen te vinden voor het plooiwerk.”

Joris De Coster bevestigt: “Tot dan toe werkte ik met thuiswerkers uit de buurt. Dat was moeilijk te organiseren: ik verloor veel tijd met rondrijden, en als er iets foutliep had ik er geen controle over. Als de doosjes fout gevouwen waren, was er een hele dag werk gewoon verloren. Met De Ploeg is dat helemaal anders: het team zit in een gebouw op mijn site, waar ik wel tien keer per dag binnen en buiten loop. Als er iets fout gaat, zie ik het meteen.” Die nabijheid zorgt ook voor snelheid. “Als we iets produceren kunnen er meteen honderd of tweehonderd stuks gevouwen worden en naar de klant verstuurd worden. Zo hebben we voorsprong”, zegt Joris.

Precisiewerk
De enclavewerking is na zeven jaar goed ingeburgerd, maar de opstart vroeg wat tijd. “We zijn gestart met een testperiode bij De Ploeg zelf. Pas toen alles op punt stond en de samenstelling van het team goed zat, hebben we de enclave bij De Coster opgestart. We gaan nu drie dagen per week met een ploegje van vier tot acht mensen naar Halen. De meesten vertrekken met een minibusje vanuit Sint-Truiden”, legt Steven uit. “Ik kan niet zomaar iedereen naar daar sturen. Het werk vraagt fijne motoriek en netheid, dus we moeten goed selecteren. Er is ook wat inwerktijd nodig om het in de vingers te krijgen.” 

Ook Joris benadrukt dat: “Met luxeverpakkingen werken vraagt een bepaalde feeling. Het is precisiewerk en daarvoor moet je de juiste mensen vinden. Soms zie je bij wijze van spreken al na een uur dat het niet gaat.” Intussen werkt De Coster met een vaste ploeg uit De Ploeg. “Iedereen wordt ingezet op zijn kwaliteiten, maar toch moeten ze alles kunnen. Want soms heb ik wel doosjes om te plooien maar is er geen lijmwerk, of omgekeerd.”

De samenwerking biedt voor De Coster controle en continuïteit. “Doordat alles onder het dak van het bedrijf gebeurt, heb ik zicht op kwaliteit en hygiëne. Bij ziekte moet ik niet zelf op zoek naar vervanging of doorbetalen”, zegt Joris. “En het is natuurlijk ook een vorm van maatschappelijk duurzaam ondernemen. Bij opendeurdagen nemen we klanten mee naar de enclave, en dan trekken ze grote ogen. De chocolatiers zien dan dat hun doosjes echt met de hand worden gemaakt. Er is geen enkele machine die dat kan.”

De samenwerking loopt intussen zeven jaar. “Er zijn periodes geweest dat er aan hun kant wat personeel te kort was”, zegt Joris, “en andere keren had ik te weinig werk. Dan moeten we gewoon met elkaar praten. Dat hoort erbij als je samenwerkt.”

Voor Steven is dat ook de kernboodschap. “Er is nog altijd te weinig bekend over wat wij vanuit sociale economie kunnen betekenen: we zijn een belangrijke aanvulling voor reguliere bedrijven, economisch én maatschappelijk. Veel ondernemingen kennen ons nog te weinig. We moeten vanuit beide sectoren – de reguliere én sociale economie – meer zoeken naar netwerken en contacten. Zulke ontmoetingen zijn belangrijk.”

“Met luxeverpakkingen werken vraagt een bepaalde feeling. Het is precisiewerk en daarvoor moet je de juiste mensen vinden.”
Joris De Coster, zaakvoerder
quote marks