Een taal en een beroep leren gaan hand in hand

Het verhaal van kerkfabriek O.L.V. De Panne over Argos
Terug naar het overzicht

Mensen die drempels ondervinden in hun zoektocht naar werk kunnen terecht bij Argos vzw, een centrum voor vorming en activering in de Westhoek. Het gaat onder andere om langdurig werkzoekenden en personen met een blijvende of tijdelijke arbeidsbeperking. Daarnaast heeft Argos een uitgebreide expertise in anderstaligen bijstaan door middel van een-op-eenbegeleiding, het gebruik van apps en door Nederlands te coachen op de werkvloer.

Een voorbeeld van een opleidingstraject is de mobiele poetsploeg. Deelnemers gaan in ploeg aan de slag in kerken, monumenten en musea onder begeleiding van een werkvloerbegeleider. Zo leren ze verschillende schoonmaaktechnieken en -materialen kennen, terwijl ze Nederlands oefenen.

Nicolas Janssens, coach en verantwoordelijke van de mobiele poetsploeg bij Argos: “Via stages en tewerkstelling in de sociale economie geven we mensen een waardevolle werkervaring. Veel van onze deelnemers stromen door naar de reguliere arbeidsmarkt.”

 

Waardevolle samenwerking


Lokale besturen en kerkfabrieken zijn waardevolle partners voor Argos vzw. Zij gaan langdurige verbintenissen aan en zorgen op die manier mee voor werkzekerheid voor de deelnemers. Zo ook kerkfabriek O.L.V. De Panne. Voorzitter Janic Blanckaert geeft een woordje uitleg: “Met de kerkfabriek beheren we de middelen die nodig zijn om de kerkdiensten te organiseren. Daartoe behoren ook de schoonmaak en het onderhoud van de kerk. Toen we op zoek gingen naar een schoonmaakploeg, zochten we een sociale insteek. Ondertussen werken we al jarenlang samen met Argos.”

Paul Demeyere, secretaris van kerkfabriek O.L.V. De Panne, vult aan: “We vinden het fijn om op die manier mensen een kans te geven om (opnieuw) te integreren in de maatschappij. De samenwerking verloopt heel vlot. De mensen van de poetsploeg zijn duidelijk harde werkers, ook met klusjes helpen ze graag. Janic en ik zijn trouwens ook lid van kerkfabriek Sint-Audomarus De Panne, waar we de ploeg net zo graag ontvangen.”

 

Routine én afwisseling


De deelnemers in de mobiele poetsploeg krijgen een routine in de vingers en leren een werkritme aanhouden. Tegelijk bieden de wekelijkse opdrachten voldoende afwisseling qua locatie, team en werkvloerbegeleider. “We merken dat die manier van werken veel bijbrengt voor de deelnemers”, zegt Nicolas. “Vooral een goede werkattitude en soft skills.”

“Een oudere, anderstalige man heeft na een traject van een jaar vast werk gevonden als schoonmaker in een woonzorgcentrum in de buurt. Een Oekraïense vrouw kon na een stage van vier maanden al aan de slag bij een dienstenchequebedrijf. Zij kreeg intensieve begeleiding om Nederlands te leren en oefende ook zelfstandig via Google Classroom.”

“Het is top om die mensen kansen te geven”, besluit Janic. “We blijven zeker nog lang samenwerken met Argos.”

Via stages en tewerkstelling in de sociale economie geven we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een waardevolle werkervaring. Veel van onze deelnemers stromen door naar de reguliere arbeidsmarkt.
Nicolas Janssens, coach en verantwoordelijke van de mobiele poetsploeg bij Argos
quote marks