De Kemphaan & CWS Workwear zetten samen in op circulair textiel

Het verhaal van CWS Workwear over De Kemphaan
Terug naar het overzicht

In de voortdurende zoektocht naar duurzame oplossingen voor o.a. de textielindustrie heeft De Kemphaan in samenwerking met CWS Workwear een baanbrekend pilootproject gerealiseerd, gericht op het transformeren van gebruikte werkkledij tot hoogwaardige circulaire t-shirts.

Van gebruikte werkkledij naar circulaire T-shirts
Door samen te werken met CWS Workwear, een toonaangevende speler in de sector, heeft De Kemphaan de uitdaging aangegaan om gebruikte kleding te sorteren, te ontdoen van vreemde materialen (zoals ritsen) en te versnijden. Na effilocheren zouden de ‘nieuwe’ draden kunnen dienen als bouwstenen voor circulaire t-shirts, die op hun beurt worden geïntegreerd in het leasingaanbod van CWS voor werkkledij.

Een geïntegreerde aanpak
Om dit ambitieuze doel te bereiken, heeft De Kemphaan verschillende stappen ondernomen. Van het samenstellen van testbatches met gemengde werkkledij en uniformen tot het opzetten van een gespecialiseerde demontage/sorteer unit, elk aspect van het project is doordacht uitgewerkt. Medewerkers werden opgeleid in het herkennen van diverse textielmaterialen, het gebruik van geavanceerde rag cutters en het opzetten van een gestroomlijnde workflow.

Resultaten die spreken
Het project heeft niet alleen een operationele eenheid opgeleverd die klaar is voor de wetgeving van 2025, maar ook diepgaande inzichten in de operationele uitdagingen van inkomende materiaalstromen. Het inzicht in kosten legt de basis voor een transparante prijsbepaling voor de aangeboden diensten. Bovendien heeft het project de weg vrijgemaakt voor aanvullende initiatieven, zoals het upcyclen van tenten tot paskamergordijnen en de creatie van reiszakjes en recycletonnen.

Deze samenwerking is een oproep tot actie voor de gehele textielindustrie. Een gezamenlijke inspanning is nodig om de textielindustrie duurzaam te transformeren en te streven naar circulaire innovatie.
Geert Vermoesen, directeur De Kemphaan
quote marks