Ateljee vzw is een maatwerkbedrijf met een brede sociale en ecologische missie. Met innovatieve projecten en samenwerkingen met reguliere bedrijven bewijst Ateljee dat sociale economie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Of het nu gaat om hergebruik, herstel of nieuwe circulaire modellen zoals verhuur, Ateljee biedt werkgelegenheid aan meer dan 450 mensen en draagt actief bij aan een duurzamere samenleving. Egon Heyvaert, Expert Community & Innovatie, geeft tekst en uitleg.
Wat doet Ateljee vzw precies? “Ateljee vzw is een Gents maatwerkbedrijf dat meer dan 450 mensen tewerkstelt. We staan vooral bekend om onze 11 Kringwinkels in Groot-Gent, maar onze werking is nog breder. We hebben vijf sociale restaurants, negen Digipunten, een fietsenwinkel, een textielupcycleatelier en een elektroherstelwerkplaats. Duurzaamheid en maatschappelijke meerwaarde staan centraal in alles wat we doen. Zo combineren we in onze Kringwinkels sociale tewerkstelling met hergebruik en circulaire economie. Onze elektroherstelwerkplaats werkte al jaren voor de Kringwinkelwerking, maar twee jaar geleden zijn we ook gestart met een hersteldienst voor particulieren. We merkten dat het niet evident is om voor huishoudtoestellen zoals stofzuigers of mixers een betaalbare hersteldienst te vinden.”
Samenwerking met Miele
Het Miele Center Bingé in Evergem levert elke maand zo’n zestig gebruikte toestellen aan onze elektroherstelwerkplaats, goed voor ongeveer 700 toestellen per jaar. Onze medewerkers reviseren die apparaten en geven ze een tweede leven in onze Kringwinkels. Een win-win: we verlengen de levensduur van huishoudtoestellen, verminderen elektronisch afval en bieden kwaliteitsvolle, herstelde toestellen aan tegen een aantrekkelijke prijs. Bovendien is het een enorme kans voor onze medewerkers om hun vaardigheden te versterken en extra ervaring op te doen in elektroherstel.”
Miele gaat zelfs nog een stap verder in de samenwerking, klopt dat? “Ja, wat deze samenwerking echt bijzonder maakt, is de technische ondersteuning die we krijgen. Miele heeft onze teamleider en twee medewerkers uitgenodigd voor een opleidingssessie over het herstellen van Miele-toestellen. Het heeft ons bovendien gratis software bezorgd die helpt bij het opsporen van fouten. Ons herstelproces is daardoor efficiënter en minder tijdrovend. Dankzij de samenwerking met Miele kunnen we ons analyse- en herstelproces dus steeds verder optimaliseren, en kunnen onze medewerkers hun skills blijven ontwikkelen.”
Een huursysteem voor was- en droogmachines. “Sinds een half jaar bieden we in samenwerking met het Nederlandse bedrijf Homie de mogelijkheid om was- en droogmachines te huren. Dat is interessant voor expats, studenten of cohousers die geen eigen toestel willen of kunnen aankopen. In tegenstelling tot de herstelde toestellen die we verkopen, gaat het hier om nieuwe apparaten die zo lang mogelijk in gebruik blijven. Het past perfect binnen onze visie op circulaire economie: hergebruik, herstel en nu ook verhuur als manier om duurzaamheid te bevorderen.”