Tea for Two

Het verhaal van WZC Sint Jan Berchmans, WZC Home Elisabeth, WZC Ter Vest over Maatwerkbedrijf De Ploeg & De Biehal
Terug naar het overzicht

Woonzorgcentra zijn voortdurend op zoek naar medewerkers. Sociale economiebedrijven van hun kant zijn vaak vragende partij om partners te vinden waar hun talenten aan het werk kunnen gaan. Tijd om elkaar de hand te schudden! 

Door middel van inclusief jobdesign hebben we per afdeling een takenpakket op maat van sociale economiemedewerkers kunnen creëren. Het weghalen van kleine logistieke taken uit de takenplanning van het zorgpersoneel is een absolute meerwaarde. Het zorgpersoneel krijgt zo meer tijd voor hun kerntaken en voor de bewoners. De sociale economiemedewerkers hebben we zien openbloeien en groeien in hun taken, met een grote mate van zelfstandigheid. De sociale economiemedewerkers kregen veel erkenning van bewoners en werden goed opgenomen in onze zorgteams. 

Uiteraard zijn er nog steeds aandachtspunten. Je haalt taken uit de zorgplanning van het zorgpersoneel, maar je moet ook een aantal uren investeren in begeleiding van de sociale economiemedewerkers, ook wanneer ze ingewerkt zijn. Een sociale economiemedewerker inzetten over verschillende afdelingen heen is moeilijk omdat elke afdeling zijn eigen gewoontes en verwachtingen heeft. Als je een sociale economiemedewerker binnen één zorgteam inschakelt, is er de beperking dat je hem/haar niet kan inschakelen volgens een variabel uurrrooster of op zon- en feestdagen. Hier liggen dus nog groeimarges. 

Toch zijn we erin geslaagd om op een constructieve manier een samenwerking tussen de sociale economie en ons woonzorgcentrum tot stand te brengen en we willen deze op lange termijn verderzetten. 

"Vanaf dat we elkaar begonnen te missen, wisten we dat we goed bezig waren"
Annemie Sevens, diensthoofd WZC Sint Jan Berchmans
quote marks