Stad Genk en Alternatief vzw zetten in op sociale economie tijdens vluchtelingencrisis

Het verhaal van Stad Genk - Keroma-Techniek nv over Alternatief & Alternatief - Horecacentrum & Grand Kaffee Portavida
Terug naar het overzicht

In het kader van de Oekraïense vluchtelingencrisis deed de stad Genk een beroep op maatwerkbedrijf Alternatief vzw. Het maatwerkbedrijf leverde maandenlang maaltijden aan de bewoners van het lokale opvanginitiatief van Keroma-Techniek nv. De enthousiaste ploeg van het horecacentrum van Alternatief vzw bereidt en levert ook al jaren de maaltijden voor de Genkenaren aan de dienstencentra, mede gefinancierd door OCMW Genk. Deze gemeenschappelijke maaltijden betekenen een grote meerwaarde voor de stad Genk en haar inwoners. 

De vraag voor de samenwerking met Alternatief vzw kwam er vanuit de coördinerende rol van de stad Genk voor de vluchtelingenopvang op de site van Keroma-Techniek nv. Permanent overleg tussen de stakeholders garandeerde iedere dag voldoende maaltijden van hoge kwaliteit voor onze gasten. In de mate van het mogelijke werd er rekening gehouden met hun gewoontes en gebruiken.

Op het hoogtepunt leverde Alternatief vzw dagelijks drie maaltijden aan 70 personen, ook tijdens het weekend. De doelgroepmedewerkers van Alternatief vzw toonden een enorme flexibiliteit om dit te realiseren, maar zijn blij om dit initiatief mee op poten te hebben gezet. Het aantal bewoners van het opvangcentrum daalde ondertussen, omdat een groot deel al zelfstandig woont. Het initiatief werd eind september 2022 stopgezet. De overgebleven bewoners koken voortaan zelf hun maaltijden in de twee keukens die voor hen voorzien zijn.

Ook nu realiseerde het gezamenlijk engagement vanuit lokale economie en het stadsbestuur Genk weer een mooie en vlotte verbinding.
Winy Froyen - Coördinator Regie Sociale Economie - Stad Genk
quote marks