Samenwerken met Jomi biedt extra mogelijkheden

Het verhaal van EVX Projects over Jobs en Milieu
Terug naar het overzicht

EVX Projects in Sint-Gillis-Waas is gespecialiseerd in groenonderhoud, voornamelijk in overheidsopdracht. “Het vinden én houden van goed personeel is een probleem in onze sector. Dat is zeker het geval voor seriewerk,” verzekert zaakvoerder Ewout Vounckx van EVX Projects in Sint-Gillis-Waas. “In opdracht van de Polder van het Land snoei ik jaarlijks 1.400 hoogstammige Canadapopulieren in de polder. De zijtakken van de stammen moeten eraf zodat de stammen mooi recht blijven. Daar begon ik vijf jaar geleden mee. De eerste twee jaar deed ik daarvoor een beroep op seizoenarbeiders uit Polen en Roemenië. Maar dat liep niet zo goed. Ik moest er constant bij zijn.” 

Aangenaam verrast 

Drie jaar geleden kwam Ewout bij het sociaal-economiebedrijf gespecialiseerd in groen-, milieu- en landschapszorg Jomi terecht. “Mijn mama werkt bij het sociaal verhuurkantoor en had het al eens over Jomi gehad. Op een gegeven moment zag ik hun camionette passeren. Ik dacht: ik bel die gewoon even op. Ik kwam terecht bij teamcoördinator Wim Maes. Die nodigde me uit voor een gesprek bij Jomi in Sint-Niklaas. Ik was aangenaam verrast door wat ik tijdens de rondleiding daar te zien kreeg. Ze zijn daar materieel heel goed uitgerust.”   Voor de specifieke taak van het snoeien van de boomstammen, is aangepast materiaal nodig. Het gebeurt met snoeischaren op lange stokken om heel hoog te kunnen werken. “Dat was nieuw voor de medewerkers van Jomi. Ik ben gaan demonstreren hoe het moest. Ik stelde mijn materiaal ter beschikking. Ik goot daarna de opdracht in een plan dat ik doorstuurde. Jomi heeft dan de mensen zelf opgeleid. Vanaf dag 1 zijn ze op basis van mijn plan zelfstandig aan de slag gegaan zonder dat ik er nog naar om moest kijken. Andermaal: aangenaam verrast.”  

Repetitief 

Ook voor het uitvoeren van de opdracht, kan Ewout volledig vertrouwen op de begeleiders van Jomi. “Ik heb respect voor deze mensen. Ze slagen er echt in het beste uit hun mensen te halen. Ze weten ook perfect wie wat aankan. Het repetitieve karakter van een opdracht vinden deze mensen juist een goed zaak, terwijl de meeste andere werknemers daar net op afknappen.”  Het werkschema van Vounckx bood Jomi de nodige flexibiliteit. “De opdracht moest binnen de vier maanden worden uitgevoerd maar niet op vastgelegde tijdstippen. Bij slecht weer konden die mannen andere jobs doen.”   Aanrader  Het enthousiasme van Ewout gaat zo ver dat hij Jomi contacteerde als partner voor een nieuwe offerte. “Het vergt een nieuwe manier van denken. Ik vroeg aan Jomi: voor welke delen van deze offerte kan ik op jullie een beroep doen? Ik weet bijvoorbeeld dat het vellen van hoogstammige bomen te complex is. Maar eens die bomen neerliggen, kunnen ze wel aan de slag om die op te ruimen. Ik ga dit bij toekomstige offertes zeker opnieuw doen.” Ewout begrijpt niet waarom niet meer ondernemers gebruik maken van de diensten van Jomi. “Zeker al die fruitboeren hier in de omgeving kan ik het alleen maar aanraden!” 

“Samenwerken met maatwerkbedrijf Jomi maakt opdrachten mogelijk die ik alleen niet zou aankunnen. Ik snap niet dat niet meer bedrijven er een beroep op doen.”
Ewout Vounckx, zaakvoerder EVX projects
quote marks